Site Overlay

Яйцата: Балансиран прием в седмичното меню

Независимо как се хранят децата ни – с домашно приготвена храна, от детска кухня, в ясла или градина, яйцата са важен компонент от седмичното им меню. Балансираният прием при малките децата е поне 4-5 бр на седмица, според специалистите по детско хранене.  

Яйцата са храна с висока биологична стойност, а хранителните им вещества се усвояват пълноценно от организма. Те са богати на енергия, качествен протеин, витамини и минерали, сред които са Витамин А, витамини от групата Б, Витамин Д, желязо.

В организираното хранене – детски заведения и детски кухни, яйцето присъства като компонент. Важно е вкъщи да компенсираме този дефицит, като го предлагаме в чиста форма, по подходящ за възрастта начин, за да дадем шанс на детето да опознае и приеме вкуса му.

Яйцата имат и друго предимство, заради което си заслужава да ги включваме редовно в семейното меню – приготвят се лесно и бързо.

Бърканите яйца отнемат 3 мин, а твърдо сварените – 12 мин, като може да варим 2 пъти седмично, а да имаме пълноценен прием за закуска през работните дни.

Във фазата на захранване се препоръчва консумацията само на жълтък, тъй като белтъкът е силен алерген. Това е и причината, в професионалната ни кухня да готвим само с тази част от яйцето. Препоръчваме около годинката на детето да бъде предложено цяло яйце към основното хранене, съдържащо го като компонент. Може да е твърдо сварено, настъргано и добавено в порцията или предложено отделно за самостоятелно хранене, под формата на бъркано яйце или омлет.

Вкъщи често предлагаме бъркани яйца в компанията на зеленчуци, но избягваме пърженето в гореща мазнина. Приготвяме ги на сух тиган с незалепваща повърхност, а мазнината добавяме в разбитото яйце.

С яйцата буквално съчетаваме полезното с приятното – за подрастващите лакомчета те са идеално упражнение на фината моторика. Около 2 годинки – възрастта, в която децата са готови за консумация на цели варени яйца, им предлагаме да ги белят сами.

Когато пръстчетата станат достатъчно добри с беленето, минаваме на следващия етап полезно и приятно – пъдпъдъче яйце.

А покрай децата и ние, възрастните, които по-рядко включвахме яйцето в менюто си, увеличахме консумацията на тази суперхрана.

Друга идея за сервиране на яйца – под формата на мъфини, вижте тук.