Site Overlay

Краставицата: етапи на въвеждане

Краставицата е всеобщ зеленчуков любимец на децата и си заслужава да бъде сред първите пресни зеленчуци, представени на най-малките. С неутралния си вкус, тя се възприема лесно, което я прави отличен избор за първоначално представяне на хранителната група.

Краставицата съдържа 95% вода и е добър източник на хидратация, което е още една нейна полза за ранно* включване в захранването.

Тя е отличен избор за началния етап на представяне на твърди храни и самостоятелното им консумиране от страна на децата. Поради формата ѝ, те се справят интуитивно с консумацията, независимо от начина, по който е поднесена – дали за хващане с ръце, или набодена на вилица. Единственото условие е да бъде предложена, съобразено с възрастта* и етапа на развитие на детето*.

Как я въведохме в храненето вкъщи, може да видите на следващите снимките.

В началото предложихме само семките: за целта избирахме краставица с повече семена в средата. Това може да е трудно извън сезона на зеленчука, така че друг вариант е нарязане на много тънки резенчета. По този начин се предотвратяват неудобствата, които твърдостта на зеленчука може да предизвика при отхапване и сдъвкване.

Когато детето подобри умението си за дъвчене, дойде моментът за поднасяне на продълговати четвъртинки.

С развитието на фината моторика и захвата тип пинцета – около 10 месеца, предложихме краставицата, нарязана на малки кубчета.

Когато въвеждахме хранене с прибори, в случая вилица, използвахме краставица, нарязана на шайби. В началото ние забождахме и подавахме, а в последствие оставихме детето само да се справя с кръгчета.

Краставицата на салата беше упражнението за напреднали. Ние го започнахме лятото, когато детето беше почти на 2 годиннки. За наше щастие, това беше моментът, в който беряхме първите краставици от градината на баба.  

Салатата е предизвикателство за детето, заради овкусяването ѝ с мазнина, зехтин в нашия случай. Предизвикателството идва от това, че освен твърд, зеленчукът става хлъзгав при забождане. За самостоятелно хранене са нужни добре развита фина моторика и остра вилица, подходяща за възрастта*.

Това са етапите, през които минахме в представянето на краставицата на нашето най-малко лакомче.

*Предлагането на краставица трябва да става само в присъствието на възрастен, в непосредствена близост до детето. Осигурете безопасна среда на хранене, без условия за разсейване. Присъствието в непосредствена близост до детето е задължителна по време на хранене. Краставицата е твърд зеленчук и детето трябва да е развило добри дъвкателни умения, преди представянето ѝ. Ако детето е захранвано с пюрета и се храни с пасирани храни, първо представете храна на малки парченца и след това преминете към самостоятелно хранене с ръце или прибори.

Тази статия не замества консултация с наблюдаващият развитието на детето лекар. При колебания се консултирайте с медицински лица, запознати с индивидуалните нужди на детето.