Site Overlay

Сладотилищата по Великден

Сега, в Страстната седмица започва планирането на Великденската трапеза, на която доволно ще изсипем един вагон сладкарски изделия или сладотилища, както ги наричаме в кухнята ни. В ежедневието надали бихме предложили на децата си тези изкушения, или поне не в такива количества. Освен родителите, баби, дядовци, всички близки и приятели ще донесат за децата още толкова сладкиши.

За семействата с малки деца сладотилищата могат да донесат точно обратното на празнично настроение.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

За да се справим с този стрес, имаме нужда да си припомним и за ползите от сладките изкушения. Не случайно всеки празник има типични десерти, които не приготвяме всеки ден. А кога, ако не по празниците да се отпуснем и насладим на малките неща, заедно с най-близките ни хора.

Удоволствието от храната заема важна част в здравословно хранене, стига да определим границата на баланса. Насладата е основната роля на сладкарските иделия в пълноценното и разнообразно хранене. Балансът е лесен за разграничаване, когато обърнем внимание на състава и количеството при избора на десерти. Важно е да сервираме минимално количество промишлени сладкарски изделия, които са съставени основно от рафинирани и хидрогенизирани продукти.

Какво включва нашият празничен вагон със сладотилища и как ще се справим с предизвикателството да балансираме между здравословното и изкушението, споделяме по-долу.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Козунакът е традиционното сладотилище с ритуално място на трапезата на Великден. Коричката е идеална за представяне на най-малките, тъй като сърцевината на сладкия хляб е лепкава и може да ги затрудни. При изборът на съставки залагаме на естествените – само брашно, прясно мляко, яйца, нерафинирани масла, сушени плодове, захар, мая. Така гарантираме високо качество и отличен вкус. Не слагаме ограничение на изядените количества, а оставяме децата да изберат дали и колко да изядат. Наблюдаваме и се намесваме, ако видим че изпитват затруднения.

Шоколадовите яйца, освен боядисаните, са удоволствие, което не бихме пропуснали да доставим на най-малките и в този праничен период. Тук обаче слагаме ограничение – 1 хапка след навършването на годинка, ½ яйце след навършването на 2 годинки, 1 яйце след навършването на 3 годинки.

Image by Freepik

Сладоледът е още едно изкушение, което заема място на празничната трапеза. Великден ни звучи като точния повод да открием сезона на леденото сладотилище. За най-малките избираме продукти с натурален състав, без хидрогенизирани мазнини, с естествени подсладители при възможност.

Торти, пасти, меденки, еклери – всички семейни сладотилища, които някой близък ни е почерпил за празниците, също са добре дошли. Тук следим произход – ако са домашно приготвени, няма ограничения. Ако са промишлено произведени, следим състава за хидрогенизирани и рафинирани съставки.

Image by pvproductions on Freepik

Весело посрещане на най-великия от всички християнски празници – Великден!