Site Overlay

Мандарината: кога и как

Мандарината е плод, който присъства на празничната трапеза у нас, но и в почти целия свят. Ароматният плод се свързва със семейните празници на изток и запад. Около Коледа е в сезона си – идеалното време за предлагане на най-малките, готови за свежия плод.

В части от САЩ и други западни култури, мандарината се счита за традиционен дар по време на Коледните празници.

В Китай мандарини се подаряват за здраве по време на Лунарната Нова година. Празникът се отбелязва в широк семеен кръг, подобно на нашата Коледа. Мандарината дори участва в празничната декорация, като за целта се отглеждат декоративни дръвчета с мини-мандарини, които се украсяват в червено и златно.

Родина на мандарината е именно Китай, като се смята, че тя е един от първите цитрусови плодове. В последствие от мандарината се култивират много видове цитруси.

Тя е изключително полезна за най-малките, но и за цялото семейство, тъй като съдържат Витамин C, витамини от група Б, включително фолат, бета-каротен и много други вещества.

Важно е мандарината да е поднесена по подходящ за възрастта начин, когато детето е готово.

Според някои експерти, плодът може да се предложи между 9-12 месец, задължително почистена от ципите и семките. Не трябва да се предлагат цели сегменти с ципа на тази възраст.  

Когато детето развие добре дъвкателните си способности, може да бъде предложен цял, необработен сегмент от мандарина. Този вариант може да се обмисли между 18-24 месеца, в зависимост от индивидуалното развитие на детето.

Около 2-рата годинка, когато детето е развило достатъчно фината си моторика, може да му се предложи да бели само мандарината си.

Обърнете внимание, че прясно изцеденият сокът от мандарина не се препоръчва до 2-3 годишна възраст.

Вкъщи предлагаме мандарината на най-малкото ни лакомче – 1 година, 4 месеца, почистена от ципата и семките, нарязана на триъгълни парченца. Лесен начин за това е, като се разполови плодът и с помощта на остър нож се извади парченцето от ципите. На линка по-долу има полезно видео как да се подготви плодът.

На голямото ни лакомче (5 год) предлагаме мандарината необелена, като то само я подготвя за ядене. Беше на 2 години и 2 месеца, когато започнахме да я сервираме по този начин.

Полезно видео за подготовка на мандарината, както и част от фактите цитирано по-горе, може да видите на линка: https://solidstarts.com/foods/mandarin-orange/ .

Тази информация се базира на нашия опит, но не замества медицинска и друга експертна информация. Винаги взимайте предвид и/или се консултирайте с медицински специалисти, когато имате колебания по повод храненето и здравето на децата си.

Посочените възрасти са индикативни. Индивидуалните нужди на всяко дете са различни. При колебания, обсъдете с наблюдаващия лекар/педиатър.