Site Overlay

Хлябът и мястото му в храненето ни

Житните култури са в основата на храненето по географските ни ширини от незапомнени времена. Обработката, приготвянето и сервирането им се е развивало през вековете, така че в наши дни с наслада да приемаме незаменимите хранителни вещества, съдържащи се в тях.

Хлябът е най-типичният представител на храна, произведена от зърно, както в България, на Балканите, така и в цяла Европа. Той присъства на семейната трапеза всеки ден, независимо от вида и формата, в която сме избрали да го сервираме.

Много водещи статии за хляба обаче наблягат на вредите от него, а ползите остават на заден план. Това може да ни обърка, когато имаме колебания за храната на децата ни. В практиката често чуваме, че се предлага сухар – като компонент в закуската, като сгъстител на супа или в по-рядко основно ястие. Но в чистата му форма, хлябът липсва или се предлага минимално.

Още от въвеждането на глутена, качественият хляб е храна, която може да бъде предложена по подходящ за възрастта начин*. Ако: 

  • детето е захранeно с пюрета: може да му се предложат корички хляб за самостоятелно* хранене, при признаци на готовност. Така детето ще се запознае с формата на хляба. Ще се запознае и с храна, подходяща за хващане с ръце.
  • детето е захранвано самостоятелно*, с парчета, например захранване, водено от бебето: може да му се предложи слабо препечена филийка (мек тост)* още с първите храни.

*Хлябът винаги трябва да е предложен по подходящ за възрастта начин. В чистата си форма може сериозно да затрудни най-малките, тъй като е мек и лепкав при сдъвкване. Винаги стойте в непосредствена близост до децата си по време на хранене!

Качественият хляб може да се познае лесно по съставките и формата.

За направата му са нужни малко съставки:  брашно, мая или квас, мазнина, минимални количества сол и захар.

Качественият хляб на вид е плътен и тежък, а не бухнал и лек. Второто е знак, че съдържа значителни количества изкуствени добавки.

Хлябът е от смес: 20% пълнозърнесто брашно от спелта; 60% спелта ТИП 630; 10% пълнозърнесто ръжено брашно

Бял или пълнозърнест хляб да предложим е друг въпрос, който може да ни обърка.

Експертите по хранене в ранна детска възраст препоръчват ограничени количества пълнозърнесто брашно. Причината е в незрялата храносмилателна система на най-малките, която може да бъде подразнена от високите нива на фибри в продукти от необелено зърно.

За семействата, които обичат вкуса на пълнозърнести печива и ястия, експертите дават формула: 1 част пълнозърнесто към 3 части зърно с премахнати обелки/бяло брашно. Ако пълнозърнестите ястия и печива се приемат добре от най-малките, може количеството на небелено зърно да се увеличава постепенно. Хляб от трици не се предлага в ранна детска възраст.

Трябва ли да ограничим хляба в някакъв момент?  

Когато даваме основно хляб, липсва разнообразното консумиране на други зърнени култури. А пълноценното, здравословно хранене идва от поднасянето на разнообразни храни, богати на енергия и хранители вещества. Хлябът може да остане основен източник на въглехидрати, но не трябва да е единственият. Това важи и за останалите тестени продукти от житни култури, паста например.

Децата, посещаващи детски заведения в ранна и предучилищна възраст, са застрашени от свръх-консумация на хляб и тестени продукти. Препоръката ни е:

В присъствени дни, когато детето посещава ясла или градина, да не се сервират такива изделия на вечеря.

През почивните дни, предлагането на хляб и тестени продукти от житни култури да се ограничи до 1 основно хранене на ден.

Децата консумират достатъчно хляб в детските заведения, затова препоръчваме вкъщи енергията и хранителните вещества да дойдат от друго зърно.

Ние сами приготвяме семейния хляб, в повечето случаи с помощта на хлебопекарна. Признаваме си, че докато овладеем количеството на изяден топъл хляб, мина малко време. Но това беше проблем само за нас, възрастните. Децата се справят идеално с количеството сами, без нашата намеса.

3 вкусни, лесни и разнообразни рецепти за основно хранене, които не включват житни култури:

За закуска, царевичните содени питки са идеална алтернатива на класическите.

За обяд или вечеря, може да се приготвят основни ястия, базирани на други зърнени култури, които могат да се овкусят за цялото семейство. Примери за такива са Пилаф с нахут, Ориз със спанак и маслини и Елда със сладки картофи.


*Хлябът винаги трябва да е предложен по подходящ за възрастта начин. В чистата си форма може сериозно да затрудни най-малките, тъй като е мек и лепкав при сдъвкване. Винаги стойте в непосредствена близост до децата си по време на хранене!

Тази статия не замества консултация с наблюдаващият развитието на детето лекар. При колебания се консултирайте с медицински лица, запознати с индивидуалните нужди на детето.