Site Overlay

Нар: още от ранна детска възраст

Първите нарове за сезона в Сандански и околностите са готови за включане в семейното меню. Красивият, вкусен и полезен плод зарежда организма с коктейл от витамини B, C, K, цинк и над 150 антиоксиданта. Нарът тепърва започва да се появява на пазара, а хубави плодове се намират през целия есенно-зимен сезон, когато разнообразието от пресни храни е трудно за осигуряване.

Плодът има леко тръпчив вкус, който може да се приеме трудно от най-малките. Но интересният му външен вид компенсира нетипичния вкус и децата го консумират с удоволствие. Поднесен за самостоятелно хранене, по подходящ за възрастта начин*, нарът е отлично упражнение за фината моторика от ранна детска възраст.

Нарът има специфики в сервирането, тъй като дребните зрънца може да затруднят най-малките. Затова се включваме да споделим как го представихме за първи път и продължаваме да поднасяме на децата вкъщи.

Поднасяме го по два начина, подходящи за възрастта на всяко от тях.

За малкото ни дете, което го опита за първи път на 1 год и 2 мес, го предлагаме наронен на зрънца, а то само ги взима едно по едно или на групички.

Детето трябва да има опит в самостоятелното хранене с ръце, както и с храната на парчета с размер, подходящ за възрастта*, преди да се предложи нар. Ако детето до скоро се е хранило с пасирана храна и пюрета, препоръчваме да се изчака с поднасянето на плода, докато то започне да дъвче уверено*.

Нарът може да бъде поднесен веднага след като бъдат въведени пресни плодове, но за деца под 12-месечна възраст* има риск от задавяне. За да се избегне, зърната трябва да са наронени и натиснати с виличка.

Докато детето не е развило добри дъвкателни умения, не се препоръчва включването на зърна от нар в добавка към кисело мляко и храни с кашава и кремообразна текстура.

За голямото ни дете в предучилищна възраст, яденето на нар е по-комплексно занимание. На тази възраст, плодът поднасяме разчупен на сегменти, а то бели, рони с пръсти или намира друг начин да се справя с вкусния плод самостоятелно*.

Сокът от нар е друг популярен начин за консумация на плода. Не препоръчваме тази форма за деца под 2 годишна възраст, тъй като има риск от развитие на предпочитания към сладки напитки, преди да са опознали вкусовете и ползите на храните в натуралния им вид.

*Предлагането на нар трябва да става само в присъствието на възрастен, в непосредствена близост до детето и по подходящ за възрастта начин. Осигурете безопасна среда на хранене, без условия за разсейване. Присъствието в непосредствена близост до детето е задължителна по време на хранене.

Тази статия не замества консултация с наблюдаващият развитието на детето лекар. При колебания се консултирайте с медицински лица, запознати с индивидуалните нужди на детето.