Site Overlay

Пиле с кореноплодни зеленчуци

Днес сготвихме пиле с кореноплодни зеленчуци и ни се получи много добре. То съдържа любимите ни зеленчуци за сезона, всеки от които е с изразен вкус и качества, в съчетание се  допълват идеално и ястието има отличен вкус. Нека си припомним, че кореноплодните зеленчуци ни дават ценни хранителни вещества през есента и зимата, когато природата се подготвя за предстоящите нови реколти. Ето и рецептата, заедно с няколко съвета за приготвяне в домашни условия.

За 1 порцияЗа цялото семейство
50 гр. пилешко месо с кост1 цяло пиле, около 1,200 кг
1 малка глава пащърнак200 гр. пащърнак
1 не много голям морков200 гр. моркови
1/4 малка глава червено цвекло200 гр. червено цвекло
1/3 глава лук100 гр. лук
тънък резен целина30 гр. целина
1 бр. средно голям картоф600 гр. картофи
1/3 малък сладък картоф300 гр. сладък картоф
МагданозМагданоз
1 супени лъжици зехтинЗехтин
Щипка сол, ако е въведенаСол на вкус

Начин на приготвяне:

 1. Месото се сварява в тенджера под налягане за 30 мин или в обикновена до пълно му сваряване, заедно с малко лук и морков.
 2. Месото се отделя от бульона, който се използва за приготвянето на зеленчуците. Ако не е достатъчен, се добавя вода. Ако храната ще се пасира, малко количество бульон се прецежда и заделя за пасирането.
 3. Лукът, целината, пащърнакът, морковът и цвеклото се нарязват на малки парченца и се задушават в част от бульона за около 10-15 мин.
 4. Добавят се зехтинът, картофът и сладкият картоф, нарязани на малки кубчета и се заливат  с останалата част от бульона.
 5. Докато се варят зеленчуците, месото се почиства от кости и кожа. Нарязва се на много малки парченца.
 6. Когато зеленчуците са почти готови се добавя месото и се варят заедно до пълното им сваряване.
 7. Накрая се добавя нарязаният магданоз.

Няколко съвета „от кухнята“:

 • В рецептата използваме пилешко месо, но пуешкото е друг отличен вариант, подходящ и за най-малките, току що захранени дечица.
 • Ако ви остане бульон, замразете го във форми за лед и го използвайте в приготвянето на други ястия. Печелите „магическа“ съставка – за вкуса на ястието и за здравето на семейството. Костният бульон е изключително ценен и носи безброй ползи.
 • Сърцевината на пащърнака понякога остава на конци при варенето, така че препоръчваме да изрежете и използвате само външната част.
 • Магданозът добавете преди да отстраните яденето от котлона. По този начин си гарантирате запазване на ценните му вещества и вкуса, а сте се отървали от бактериите, останали след измиването му.
 • Винаги опитвайте храната, преди да я сервирате на детенцето.