Site Overlay

Елда със сладки картофи

Елдата е култура, позната по нашите географски ширини от хилядолетия. Наричаме я още гречка – така е известна в Русия, където е много популярна и използвана. Тя е изключително богата на витамини и ценни минерали, част от които са желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р, както и на флавоноиди. Има и високо съдържание на протеини, които се смилат и усвояват значително по-лесно от незрялата храносмилателна система  и я правят подходяща за захранване и задължителна част от седмичното меню на растящия детски организъм.

Елдата има много ползи за организма, но пък и доста специфичен вкус. А освен полезно, трябва и да ни е вкусно, затова споделяме с Вас как сготвихме днес елдата със сладки картофи.

Рецептата:

100 гр. елда
1/3 среден по размер сладък картоф
300-400 мл вода
1 не много голям морков
1 малка глава пащърнак
¼ глава червен лук
1 супена лъжица зехтин
Риган на вкус
Щипка сол – ако е въведена

Начин на приготвяне:

  1. Eлдата се измива многократно със студена течаща вода, изцежда се и се запича на сух тиган.
  2. Морковът, пащърнакът и лукът се измиват, нарязват се на малки парченца и се слагат да се варят за 10 минути.
  3. Добавя се нарязания сладък картоф и се вари заедно с останалите зеленчуци още 10 мин.
  4. Прибавят се елдата и зехтинът за около 15-20 мин.
  5. Ястието се овкусява с риган и сол.

Няколко съвета „от кухнята“:

  • Има различни варианти за предварителна подготовка на елдата, но ние сме се спрели на запичането на сух тиган. Важно е обаче да се запече на умерена температура и да се извади от огъня в точния момент. Как да се ориентирате? Започва да мирише приятно на препечено брашно.
  • Обикновено елдата се вари в пропорции 1:2 или 1:3, но, преди да заложите водата за варене, прочете инструкциите на опаковката. Тъй като дечицата обичат по-редки консистенции на ястията, сложете малко повече вода от препоръките за приготвяне. Ако Ви се стори, че остава рядка, отделете част от бульона.
  • Елдата се вари за около 15-20 мин или до разпукване на зърното. Има различни сортове, затова и тук препоръчваме да се запознаете с инструкциите върху опаковката. За децата е добре елдата, както и повечето зърнени култури, да се разваряват – т.е. 1-2 минути след максимално оказаното време за приготвяне.

Сгответе у дома и споделете с нас дали Ви е допаднала рецептата. А ние обещаваме да споделим още информация за елдата и начините ѝ на приготвяне.