Site Overlay

Великденски яйца с естествени бои

Всички сме чували от бабите си, а и сме виждали, как някога са боядисвали Великденските яйца с обелки от лук. Наскоро попаднахме на чудесен материал на Know how to cook със Станка Стоянова за Боядисване на яйца с естествени бои и решихме да пробваме.

От няколко години в празничния обичай участва и Кати (4 години), но този път я ангажирахме с по-прецизни дейности. Как боядисвахме с 2-3 годишно дете през изминалите години може да видите в публикацията ни 5 лесни стъпки за боядисване на яйца.

В материалът, който ползвахме за основа тази година, много добре са описани различните техники за боядисване, дадени са точните начини и пропорции за приготвяне на боите и е включена много полезна информация защо да изберем натуралните багрила вместо масовите бои за яйца.

Ние се спряхме на техниката със сваряване на яйцата в боите. Кати ни съдейства с подготовката на багрилата, подреждането на суровите яйца в съдовете за боядисване и накрая с декорирането на готовите яйца.

Ето и стъпка по стъпка какви цветове постигнахме и кои продукти използвахме.

Съставки:

  • 1 голям корен брош – за червено
  • 4-5 с. л. замразени диви боровинки – за синьо
  • 2 с.л. куркума – за жътло
  • 2 глави червено цвекло – за мраморно кафяво
  • 1 пакетче био зелена боя за яйца.

Начин на приготвяне:

Както традицията повелява, започнахме с червените яйца.

За тях използвахме брош, който вирее в региона ни и сравнително лесно си намерихме няколко корена. Най-плътният използвахме за боядисването, а останалите засадихме, така че да си отгледаме билката за следващите години.

Как боядисахме? Нарязахме корена на ситно, начукахме го с чукче за месо и го разположихме на дъното на съд за варене. Отгоре поставихме яйцата и заляхме със студена вода. След завирането, намалихме котлона и оставихме 11 минути на умерен огън без капак, като наблюдавахме водата да ври непрестанно. След това отцедихме и оставихме яйцата да изсъхнат, без да ги охлаждаме в студена вода или да бършем.

За синьо използвахме дива боровинка

Вкъщи обожаваме боровинки, затова и се запасяваме с тях през летните месеци. Набавяме си дивия плод от Пирин планина, като миналогодишната ни реколта е от м. Спано поле. Част правим на сладко, а останалата съхраняваме в камерата на хладилника. Чували сме, че боровинката е полезна за очите и това е друга причина, поради която ни е ценна. Предлагаме я на Кати, а тя не ни отказва. И този път не пропусна да си хапне. Нямаше търпение да подготви боята, а неразмръзналите плодове да изяде на боровинков сладолед. Е, не остана и без петна по блуза, бузи, нокти, вероятно тепърва ще откриваме и още къде.

4-5 супени лъжици намачкахме с вилица на дъното на съд за варене. Поставихме яйцата върху тях и заляхме със студена вода. След завиране, намалихме огъня и варихме 10-12 мин, до получаване на бледо лилав цвят. Отцедихме и оставихме да се охладят и изсъхнат естествено, без да заливаме със студена вода и да бършем.

За жълто използвахме куркума

Подправката е изключително добър оцветител и много лесна за употреба. Завряхме куркумата и водата заедно, след което поставихме яйцата, докато се сварят за около 10 мин.

За зеленото използвахме био боя

Тъй като от растения и подправки този цвят е труден за получаване, използвахме био боя за варене заедно с яйцата.

Накрая проведохме един експеримент, от който ни се получи изненадващо добър резултат – мраморно яйце.

Постигнахме го с червено цвекло, което в сурово състояние смляхме на блендер. Полученото пюре изсипахме на дъното на съд за варене, поставихме отгоре яйцата и заляхме с вода. След завиране, варихме на умерен огън без капак около 10-12 мин, след което извадихме яйцата и оставихме да изсъхнат. По тях имаше залепнало пюре от червеното цвекло, благодарение на което получихме мраморния ефект върху яйцето.

За финал оставихме Кати да се развихри при лепенето на лепенките.

Ако все още не сте боядисали яйцата, а сте оставили това занимание за събота, ще се радваме да опитате и да споделите с нас как се е получило.

Весела подготовка за Великден!