Site Overlay

Бананов крем със сушени плодове

Сушените плодове през зимата са традиционни за нашата трапеза и ни помагат за разнообразното и пълноценно хранене през този сезон. При естественото сушене на плодове се запазват голяма част от витамините, минералите и фибрите, като този метод остава най-добрия за съхранение за дълъг период от време. Те са също така чудесен естествен подсладител. В десерта днес съчетахме добре познатите ни стафиди с екзотичните фурми и банан, за да получим приятен крем. Времето за приготвяне отнема 10-15 мин, ето и рецептата за банани със сушени плодове.

Съставки, за 1 порция:

80 мл прясно мляко
80 мл вода
40 гр царевичен грис
1 бр. банан (около 100 гр)
2 бр. фурми
1 с. л. стафиди

 

Начин на приготвяне:

 1. Във врящата вода постепенно се изсипва на тънка струя царевичният грис, като се бърка непрекъснато;
 2. Вари се на ниска температура, до пълното му сваряване;
 3. Добавят се прясното мляко и смлените в блендер стафиди, фурми и банан;
 4. Полученият крем се завира отново при непрекъснато разбъркване;
 5. Изважда се от огъня и се оставя да се охлади преди сервиране;

Няколко съвета от кухнята:

 • За да предотвратим получаването на грудки и да получим хомогенен крем, е важно да прибавяме царевичния грис на тънка струйка като разбъркваме непрекъснато до пълното му сваряване.
 • Следващият етап в приготвянето на крема е добавянето на прясното мляко и плодовете при непрекъснато разбъркване до завирането му, което го предпазва от загаряне.
 • При изстиване кремът се сгъстява, затова е добре да бъде рядък при изваждането му от огъня.
 • Стафидите може предварително да накиснете в прясно изцеден портокалов сок, ако е въведен.
 • Сушените плодове са богатство, но е важно да са качествени и естествено сушени. Голяма част от готварските печки за домашна употреба могат да се използват и за сушене на плодове, което ни дава възможност да ги подготвим в домашни условия през топлите месеци и да им се насладим през зимата. Съхраняват се на стайна температура, за предпочитане в платнени торбички.
 • При избора на сушени плодове в магазина е важно да обърнем внимание на метода на сушене и съдържанието. А ако купуваме насипни, трябва добре да огледаме за петна и плесен.