Site Overlay

Базов безглутенов веган кекс

Захранването е момент, който буди изключителни емоции у всички родители и прародители на малки деца. Ние от първо лице разбираме нетърпението, колебанията и цялата палитра чувства, които изпитваме в началните стъпки на предлагането на храната. Това разбиране идва от ежедневните разговори с родителите, но не само.

В семейството на Лакомчо захранвахме два пъти в последните 4 години и ни е съвсем пресен споменът, в които най-малките членове са седнали за първи път на семейната трапеза.

При първото захранване представяхме храната пюрирана, но вторият път решихме да променим подхода. Вместо това предлагахме храните във форма, удобна за хващане от бебето и то се захранваше самостоятелно. Заради това се нуждаехме от твърда, а не кремообразна, кашава текстура. Със зеленчуците и месата това беше лесно, но зърното се оказа предизвикателство.  

Целта ни беше да въведем различните видове зърна, най-напред безглутеновите култури – елда, просо, ориз, след което и глутен съдържащите. Трябваше ни рецепта за постно печиво без яйца и мляко, тъй като според педиатричните препоръки те се въвеждат след зърното. Затова и класическият кекс не ни вършеше работа.

Тук на помощ дойде г-жа Мангезова, която се справи с предизвикателството изключително бързо. Тя разработи идеалната базова рецепта за кекс без животински съставки и глутен.

Сега я споделяме с Вас, като тук сме приготвили кекса с банан. Той е отличен заместител на яйцето, намира се по магазините целогодишно и придава приятна сладост на печивото. Може да бъде заместен с всякакви сезонни плодове, но за първи опити в печенето на веган вариант без глутен бананът е сред най-подходящите заместители. 

В летните месеци предпочитаме да оставим сезонните плодове за сурова консумация, като добавка към следобедната закуска, тъй като и най-малкото ни лакомче е готово за този етап.

Ето и рецептата за базов безглутенов веган кекс.

Съставки:

 • 1 банан, средно голям;
 • 200 гр оризово брашно (комбинация между 2/3 бяло и 1/3 пълнозърнесто);
 • 100 гр пълнозърнесто брашно от елда;
 • 230 мл оризова напитка;
 • 2/3 пакетче био бакпулвер;
 • 40 мл зехтин;
 • Щипка канела, ако е въведена.

Начин на приготвяне:

 1. Фурната се включва на 180⁰С;
 2. Брашната и бакпулверът се смесват в дълбока купа;
 3. Бананът се намачква с помощта на вилица;
 4. Смесва се с оризовата напитка, зехтинът и канелата;
 5. Мокрите съставки се прибавят към брашната до получаване на хомогенна смес;
 6. Ако тя изглежда суха, може да се добавя по 2-3 с.л. вода, докато се получи точната консистенция (как познаваме точната гъстота, описваме в съветите по-долу);
 7. Кексът се пече в предварително загратя фурна около 40-50 мин.

Няколко съвета „от кухнята“

 • Тъй като различните брашна придават и различна гъстота, разбъркваме първоначално с 230 мл оризово мляко, след което добавяме между 20-40 мл на малки количества, около 2 с.л., докато получим гъста смес за кекс. Приемаме, че тя е готова, когато може да се изсипе във формата. Но не трябва да е рядка, тъй като кексът ще е остане лепкав.
 • Бананът може да бъде заместен с друг плод, стига да се запази съотношението – един средно голям банан без обелката е около 100-120 гр. Плодовете се добавят в пюрирано състояние, тъй като са заместител на яйцето.  Други подходящи заместители за моркови, тиква и сини сливи.  
 • Бакпулверът може да бъде заменен с 6 гр сода бикарбонат, огасена в 1 с.л. лимонов сок.

Кексът е чудесна сутрешна или следобедна закуска.

На най-малките предлагаме в компанията на преходно мляко или сезонни плодове, стига да са въведени.

За по-големите, свикнали с подсладени печива, предлагаме с мед или друга форма на плодов или шоколадов топинг.