Site Overlay

Яйчeни мъфини със спанак

Яйцата са суперхрана, която е важно да присъства в менюто на децата от най-ранна възраст. Те са с балансиран състав на аминокиселини, витамини и минерали, които се усвоят пълноценно от растящия организъм. Яйцата са сред първите храни, с които детето се запознава. Според препоръките на експертите, първоначално се предлага жълтъкът, а след навършване на първата година и цяло яйце.

Мъфините от яйца са бърз и лесен начин за представянето им. Отнемат 5-10 мин за подготовка и 20-30 мин за изпичане.

Яйчeните мъфини са удобни за хващане с ръка, което ги прави идеалната храна за първи стъпки в самостоятелното хранене.

Около навършването на 1 годинка се усеща моментът, в който детето проявява интерес към самостоятелното хранене. То започва да дърпа лъжицата от ръцете на хранещия го, отказва да отвори уста при поднасяне, може дори да откаже да се храни. Вероятна причина за това поведение е естественото му желание за независимост при храненето.

А защо пък да не се възползваме от момента и не дадем на детето храна за ядене с ръце? Яйчeният мъфин е чудесен за тази цел, тъй като не цапа.

За нас най-голямото предимство обаче е, че яйчeните мъфини са вкусни и предпочитани от цялото семейство.

За най-малките отделихме жълтъците, а за останалите използвахме белтъците.

Яйчeните мъфини, са чудесен начин за представяне на оригиналния вкус на жълтъка. Още в най-ранна детска възраст е препоръчително хранителните компоненти да се представят в чиста форма на бебето, така че да трупа знания за вида, вкуса на храните, да ги опознава и да ги приема.

Често вкъщи ги предлагаме за обяд. Наскоро ги комбинирахме с лесни печени сезонни зеленчуци, a в мъфина сложихме няколко листа спанак, пресен лук и магданоз.

Вижте точния състав и как ги приготвихме.

Съставки, за 12 мъфина:

 • 4 яйца;
 • 5-6 листа спанак;
 • Стрък пресен лук;
 • 50 гр бяло сирене;
 • 3 с.л. зехтин;
 • Магданоз.

Начин на приготвяне:

 1. Спанакът, лукът и магданозът се почистват и нарязват;
 2. Жълтъците на 3 яйца се отделят и разбиват;
 3. След разбиването се прибавят 2 с.л. зехтин;
 4. Половината от зелените съставки и  се прибавят към жълтъците и се разбъркват;
 5. Гнездата на формата за мъфини се намазняват със зехтин;
 6. Сместа се разпределя във формата с помощта на чаена лъжичка, като във всяко гнездо се слагат по 3 ч.л.;
 7. Белтъците се разбиват, като към тях се прибавя едно цяло яйце;
 8. Към белтъчната смес се добавя останалата част от нарязаните зелени съставки, зехтинът и натрошеното сирене;
 9. Разпределя се във формата за мъфини, по 4-5 чаени лъжички във всяко гнездо;
 10. Мъфините се пекат в предварително загрята на 170⁰ С фурна до придобиване на златисти крайчета;
 11. Мъфините от жълтъци се пекат по-бързо – около 15-20 мин, а тези от белтък се нуждаят от около 30 мин печене.

Няколко съвета „от кухнята“

 • Често редуваме зеленчуците в мъфините. Освен със спанак, ги приготвяме с тиквички, броколи, грах. Идеални са за представяне на зеленчуци, които традиционно се приемат трудно от по-големите деца (3-4-5 годишните).
 • Мъфините могат да бъдат направени само от белтъци за хора, които искат да консумират силно протеинови храни. Ние добавяме 1 цяло яйце към белтъчната смес, защото жълтъкът придава още по-приятен вкус.
 • При разпределянето на сместа може да се получи разминаване в лъжичките, в зависимост от големината на яйцата. Затова съветваме да се започне с 2 лъжички от жълтъчната смес и 4 лъжички от белтъчната, така че да има достатъчно за всички гнезда.
 • Напомняме, че в летните месеци е задължително храните, съдържащи яйца, да са съхраняват в хладилник веднага след приготвяне и охлаждане. В случай, че ще се консумират в парка, планината или на плажа, задължително се транспортират в хладилна чанта, от където се вадят непосредствено преди консумация.

Яйчeните мъфини са точен избор и при хранене от детска кухня – като добавка към обяда или вечерята, особено когато детето увеличи количеството храна.

Освен с печени зеленчуци, се съчетават добре с прясна салата от сезонни зеленчуци, стига детето да е на възраст, подходяща за въвеждането им.