Site Overlay

Царевични содени питки

В основата на разнообразното хранене e богатата палитра съставки, които използваме за приготвянето на храната. За тестени печива, житните култури имат неоспорим вкус и качества. Но редуването с други зърнени култури е необходимо за постигане на пълноценно хранене, богато на хранителни вещества.

Царевицата е вкусна и полезна алтернатива на житните култури. Пренесена при нас от Новия свят, тя се адаптира чудесно с климата на нашите географски ширини. Мекият ѝ вкус и се възприема лесно от малки и големи и получава заслужено място в националната ни кухня.

Царевичните содените питки са наш безглутенов фаворит в търсенето на разнообразие. Бързи и лесни за приготвяне, те са идеални както за закуска, така и за междинно хранене. Могат да се предложат като заместител на сухар в попара, супа и по-редки основни ястия.

Съставки:

 • 1 ч.ч. кисело мляко;
 • половин ч.ч. сирене;
 • 1 ч.л. сода;
 • 1,5-2 ч.ч. царевично брашно;
 • Масло на вкус.

Начин на приготвяне:

 1. Содата и киселото мляко се смесват в дълбока купа;
 2. Сиренето се натрошава и се добавя към киселото мляко, смесено със содата;
 3. Сместа се разбърква до равномерното разпределяне на сиренето;
 4. Царевичното брашно се добавя постепенно и се разбърква, до количеството от 1,5 ч.ч.
 5. Ако тестото е все още се дели и изглежда рядко, се добавя брашно на малки порции, до достигане на хомогенно, меко и лепкаво тесто (повече насоки са дадени по-долу);
 6. Фурната се включва на 180 ⁰С;
 7. Универсална тава се застила с хартия за печене;
 8. С помощта на лъжица се оформят топчета от тестото;
 9. В центъра на всяко топче се поставя малко парче масло;
 10. Пече се около 35-50 мин, до получаване на приятен златист загар.

Няколко съвета „от кухнята“:

 • На пазара има различни марки и видове царевично брашно. В зависимост от избраното брашно, количеството му в рецептата може да варира. Затова в съставките е отбелязано относително, а не точно. Препоръката ни е брашното да се добавя към течната смес постепенно, на тънка струйка и да се наблюдава структурата и гъстотата на тестото.
 • За структурата: когато киселото мляко попие напълно брашното и тестото спре да се дели – тестото има хомогенна структура и започва да се наблюдава гъстотата.
 • За гъстотата: тестото трябва да е меко и лепкаво, а не много стегнато. В противен случай, содените питки ще станат твърди и сбити;
 • Поради отсъствието на глутен, тестото изглежда по-рошаво, сравнено с класическото тесто за содени питки;
 • За нашите содени питки използвахме царевично брашно, мляно на каменна мелница, без изкуствени добавки;
 • Маслото, което поставяме, е с размерите на връхчето на кутрето. Забождаме леко, така че да се разтапя вътре в питката, по време на печеното. Внимаваме да не прекалим, за да остане питката пухкава, а не прекалено мазна;
 • Могат да се пекат в загряваща, както и в предварително загрята фурна.
 • Содените питки са готови, когато имат лек златист загар отвън, а отвътре са пухкави и сочни.

Царевицата не съдържа глутен,  но има всички останали вкусови и хранителни характеристики, необходими за пълноценното хранене на най-малките, а и за цялото семейство. Често присъства като основен източник на енергия в различните ястия, които готвим в професионалната и в домашната ни кухня. Друго ястие, на основата на царевица под формата на грис, е Полента с извара.  

Царевицата в седмичното ни меню може да видите тук.